Forumul de discutii – locul de unde ne putem informa

Internetul este una dintre cele mai mari inventii din istoria omenirii. Odata cu aparitia retelelor de calculatoare si a retelelor online, omenirea a inregistrat un salt tehnologic important iar informatiile pe care le avem la dispozitie sunt variate si actualizate cu o frecventa uluitoare.

Internetul in forma actuala nu este decat varful aisbergului, datorita faptului ca cele mai multe informatii sunt mascate sub forma unor bloguri specializate sau se gasesc pe forumurile de discutii. Acestea si-au facut aparitia odata cu necesitatea utilizatorilor de a impartasi informatiile detinute cu alte persoane sau datorita incertitudinii celor ce folosesc internetul in privinta calitatii unor produse sau servicii pe care doresc sa le achizitioneze.

Sunt convins ca fiecare a fost pus in dilema cel putin odata in momentul in care a fost nevoit sa isi cumpere un aparat electrocasnic, o vacanta sau pur si simplu in cazul in care a trebuit sa urmeze un tratament medical sau de recuperare.

Bogatia de informatii pe care am gasit-o referitor la subiectele de mai sus ne-a coplesit, iar faptul ca multe dintre articolele citite erau laudative ne-a facut sa ne indoim de credibilitatea acestora.

Acesta a fost momentul in care am simtit nevoie sa ne consultam cu alte persoane referitor la produsele ce urmau a fi cumparate, iar de aici si pana la aparitia forumurilor de discutii nu a mai fost decat un singur pas.

forum discutii copiiFaptul ca in cadrul forumurilor vom gasi persoane ce au cumparat produsul respectiv si il folosesc de mai mult timp nu va face decat sa ne ajute, deoarece vom afla astfel o parere obiectiva, bazata pe utilizarea acelui produs o perioada mai mare de timp si vom afla care sunt partile bune dar si problemele ascunse ce nu au fost mentionate de catre vanzatori.

Ce este de fapt un forum de discutii?

In ultima perioada din ce in ce mai multi romani au inceput sa foloseasca internetul in alte scopuri in afara celui de divertisment. Filmele si presa au ramas desigur printre cele mai interesante subiecte dar multi romani au inceput sa isi achizitioneze diverse obiecte sau sa isi plateasca facturile cu ajutorul internetului.

Acestia ar putea fi impartiti in trei mari categorii:

  • Utilizatori interesati doar de stiri sau noutati ce nu intra niciodata pe forumuri;
  • Utilizatori ce ua cont pe unul sau mai multe forumuri de discutii dar nu au o idee clara asupra comunitatilor ce au aparut in jurul acestora si nu isi exprima parerea decat foarte rar pe forumuri;
  • Utilizatorii interesati in mare parte de forumuri. Acestia sunt sunt cei ce constientizeaza importanta forumurilor si pun accent pe creearea comunitatilor si mentinerea unitatii dintre membri.

Notiunea de forum poate fi explicata simplist prin faptul ca acestea grupeaza un anumit numar de oameni cu aceleasi pasiuni sau hobby-uri si este locul unde acestia pot pune diverse intrebari si isi pot impartasi experienta pe care o au intr-un anumit domeniu.

Forumul este o metoda excelenta pentru a creea conexiuni sociale si comunitati destul de unite in jurul unui subiect. Aici este locul unde oricine poate formula intrebari, indiferent de nivelul de pregatire personal sau profesional sau de tipul intrebarii ce va fi pusa.

Nimeni nu va fi judecat pentru parerile si optiunile sale, iar faptul ca multi utilizatori aleg sa ramana necunoscuti poate oferi celor timizi un adevarat mod de viata, in care isi pot exprima fara retineri parerile. Forumurile sunt asadar comunitati mai mici sau mai mari aparute in jurul unor subiecte sau pasiuni comune, dar pentru a intelege mai bine aceasta notiune va invit sa facem o scurta calatorie in trecut.

Pentru prima data notiunea de „forum” a aparut in Roma antica. Acestea erau locuri publice (de obicei o piata de mari dimensiuni) unde se putea discuta liber despre orice subiect, indiferent de nivelul de pregatire sau clasa sociala din care proveneau cei prezenti in piata.

Dictionarul Webster ne ofera o definitie mai exacta si mai profunda a termenului de forum. Aceste desemneaza un loc de intalnire (fizic, virtual sau literar) unde se discuta subiecte apartinand unor domenii de interes diverse.

Forumurile de discutii sunt deschise tuturor categoriilor de membri, indiferent de rasa sau orientarea religioasa a acestora, cetatenie, sex sau clasa sociala insa un criteriu important este ca fiecare membru sa cunoasca foarte bine limba in care se discuta pe forum.

Forumul si comunitatile

Forumul este locul de unde ne putem documenta cel mai bine despre anumite subiecte de interes. Aici avem posibilitatea de a privi o problema din mai multe puncte de vedere si de a ne face o idee cat mai exacta despre anumite domenii.

Forumurile de discutii online in sine sunt o serie de site-uri cu un design asemanator unde se discuta anumite probleme, insa acestea sunt doar niste pagini web de sine statatoare fara comunitatile ce isi fac aparitia in jurul acestora.

Domeniul de interes este primul criteriu ce sta la baza unui forum. Este evident faptul ca o persoana nu se va intoarce niciodata pe un forum daca subiectele discutate acolo nu il intereseaza, iar pasiunea pe care o nutrim pentru un anumit subiect ne va face sa nu ne plictisim sa postam comentarii ori sa avem discutii in contradictoriu.

forum mamiciEste de notorietate faptul ca un forum este dus mai departe de pasiunea si ardoarea cu care membrii isi sustin punctul de vedere, iar acest lucru este folositor pentru toti vizitatorii site-ului, deoarece acesta este modul in care isi fac aparitia cele mai noi informatii despre un anumit subiect iar faptul ca sunt expuse si aspectele negative vor feri cititorii de eventualele probleme ce isi pot face aparitia.

Membrii unui forum se impart in mai multe categorii:

  • Administratorii sunt de regula cei ce au creeat forumul sau membrii care si-au adus o contributie importanta in dezvoltarea ulterioara a acestuia. Acestia au puteri discretionare si pot modera forumul asa cu cred de cuviinta, avand un rol decisiv in acceptarea sau eliminarea tuturor membrilor;
  • Moderatorii sunt cei ce vor avea grija de continutul forumului. Acestia vor asigura desfasurarea discutiilor de pe forum intr-un mod linistit, vor avea grija sa pondereze membrii recalcitranti sau chiar sa editeze si sa inchida anumite posturi. Acestia vor modifica sau reinterpreta anumite fraze din posturi si vor putea chiar sa elimine membrii ce deranjeaza comunitatea;
  • Membrii VIP sunt toti cei care s-au facut remarcati prin faptul ca si-au adus o contributie importanta la dezvoltarea forumului si lucreaza in continuare pentru cresterea notorietatii acestuia in mod voluntar;
  • Membrii premium sunt acei membri loiali, care posteaza cu o anumita frecventa si au mereu grija ca activitatea de pe forum sa fie la cote maxime. Acestia ies in evidenta prin postari de o calitate excelenta, sunt linistiti si altruisti si in permanenta gata sa ajute membrii mai noi;
  • Membrii obisnuiti sunt toti membrii unui forum ce nu au iesit in evidenta prin nimic special.

Cea mai grea misiune intr-un forum de discutii il au administratorii. Acestia sunt responsabili cu promovarea forumului si gasirea unor subiecte de interes pentru o gama cat mai larga de utilizatori. Perioada de inceput este cea mai grea in orice activitate, iar forumurile nu fac exceptie de la regula. Administratorii trebuie sa fie suficient de inteligenti incat sa gaseasca in permanenta subiecte noi si vor trebui sa fie o perioada de timp si moderatori sau agenti de marketing.

Un forum de valoare este un loc din care ne putem informa

Valoare unui forum este data de calitatea informatiilor si de moralitatea membrilor. Acestea sunt cele mai importante aspecte ale unui forum, iar administratorii si moderatorii trebuie sa fie foarte atenti in permanenta la nivelul discutiilor si la informatiile oferite pe forum.

Cel mai important aspect referitor la calitatea unui forum este domeniul abordat. Daca ne decidem ca acesta sa fie axat pe sex, sentimente, intalniri erotice, fotbal sau jocuri riscam sa fim coplesiti de membri de cea mai proasta calitate sau de copii imaturi, fapt ce va genera foarte multe probleme si va face administrarea forumului o adevarata povara.

Nivelul de risc al forumului va fi mult mai mic daca acesta va aborda teme din gama culturii sau al tehnologiei online, deoarece nivelul discutiilor este unul mai elevat si nivelul de cultura si de bun simt al membrilor este superior.

Indiferent insa de subiectele abordate sau de calitatea membrilor forumului administratorii si moderatorii trebuie sa fie un exemplu de integritate si de moralitate pentru toti membrii.

Acestia nu trebuie sa depaseasca limitele bunei cuviinte indiferent de nivelul de proasta crestere al celorlalti membrii, deoarece daca vor alege sa raspunda cu amenintari si injuraturi calitatea forumului va fi din ce in ce mai proasta.

Ceea ce trebuie sa fie foarte bine inteles de catre administratori este faptul ca nu pedepsele si regulile drastice sunt responsabile de mentinerea calitatii unui forum si temele si subiectele alese, impreuna cu modurile subtile in care se va face selectia membrilor.

Regulile tehnice ale unui forum

Atunci cand intram pe un forum trebuie sa respectam regulile existente. Este bine sa respectam politica de termeni si conditii ca si regulile de confidentialitate, insa este important sa citim in cel mai mic detaliu regulile forumului.

Marea majoritate a forumurilor de discutii ne conditioneaza acceptarea ca membrii de creearea unui cont de utilizator. Acestia vor fi inregistrati sub un nume de utilizator si vor beneficia de o parola de acces pe care este bina sa o tina secreta, pentru a nu se trezi ca alti utilizatori sau prieteni vor posta pe contul sau.

De regula trebuie sa fim destul de atenti in momentul in care dorim sa deshidem un nou topic. 99% dintre forumuri impun membrilor sa cerceteze mai intai daca subiectul pe marginea caruia dorim sa discutam nu mai are un topic deshis, iar acest lucru este important pentru a nu polua forumul cu diverse topicuri pe aceeasi tema.

Este esential sa respectam aceasta regula deoarece administratorii sunt destul de stricti si riscam sa ne trezim cu penalizari.

Nu trebuie sa postam comentari agresive, rasiste sau care sa contina atacuri la persoana. Acest comportament este sanctionat imediat de catre moderatori, iar in cazul in care acest comportament devine unul obisnuit riscam sa fim eliminati definitiv din comunitate.

Nu trebuie nici sa ne bazam foarte mult pe faptul ca folosim un nume fals. Procesele isi pot face aparitia destul de repede, iar modurile in care pot fi identificati adevaratii posesori ai conturilor sunt multiple.

Odata cu vechimea membrii isi pot creea semnaturi personalizate. Multe forumuri nu permit ca acestea sa contina insa reclame sau un link catre un alt site deoarece sunt considerate spam iar posesorii acestora vor fi exclusi aproape imediat din comunitate.

forum vanzariEste permisa folosirea unei imagini (de tip jpg sau gif) insa aceasta nu trebuie sa fie obscena sau ilegala si sa aiba o anumita dimensiune maxima, foarte bine definita.

De cele mai multe ori postarile tuturor membrilor devin proprietate a forumurilor, iar userii nu pot cere stergerea sau editarea acestora decat in anumite situatii foarte bine definite, dar decizia asupra acestora ramane strict la latitudinea moderatorilor sau a administratorilor forumului.

Sistemul de reputatie are un rol aparte in domeniul forumurilor. Acesta asigura membrilor o serie de drepturi si optiuni suplimentare si creste „greutatea” postarilor acestora fata de membrii cu o reputatie mai mica.

Aceasta nu este o masura de pedepsire a membrilor ci vrea sa creasca gradul de responsabilizare a participantilor la forumuri, deoarece continutul si dreptul moral apartin celui ce a efectuat postarea.

Tipologia forumurilor de discutii este vasta si acopera o gama larga de domenii. Vom gasi forumuri de discutii pe teme medicale, tehnice, generale, de invatamant, educatie civica, etc.

Spre exemplu, unele dintre cele mai mari forumuri romanesti sunt Softpedia (unde se pot gasi foarte multe informatii despre gradinarit, produse electronice si electrocasnice,  pomicultura, legislatie, jurnal de casa, etc), Computer Games (cu informatii referitoare la jocurile pentru calculator mai noi sau mai vechi) si Seopedia (locul de intelnire preferat al profesionistilor din SEO si online).

O mentiune aparte o am pentru forumurile deschise de pasionatii anumitor marci auto: Logan, Renaul, Opel, Ford, etc. Acestea sunt locurile unde se pot gasi informatii despre cele mai noi modele ale acestor masini, produse pentru ingrijirea acestora, dar si informatii despre modul cum se pot repara anumite defectiuni.