Traiul in comun este o adevarata provocare pentru oricine. Amenajarile interioare, locurile da parcare, zgomotul facut de vecinii mai petrecareti sau plata intretinerii si a cotelor pentru fondul de reparatii sunt problemele de care ne lovim aproape zilnic, iar acestea sunt printre cele mai dezbatute subiecte in cadrul sedintelor asociatiei de locatari.
Deoarece aceste intruniri devenisera o sursa de discutii interminabile , am hotarat sa ma informez despre cele mai discutate subiecte inainte de a mai merge la intrunirile asociatiei de locatari (si sa aflu si raspunsurile legale) cu ajutorul internetului
Forumurile specializate ne ajuta mai mult decat credem
Dupa multe cercetari am ajuns pe site-ul unui forum de discutii specializat in problemele asociatilor de locatari, iar acesta a fost locul unde am aflat care sunt cele mai discutate probleme si raspunsurile acestora.
Stabilirea si calcularea fondului de rulment este una dintre problemele spinoase de care ne-am lovit la tot pasul. Nemultumiri au fost (si vor mai fi) destule, dar raspunsul pe care l-am oferit a fost de natura sa calmeze toate nemultumirile.
Suma acestuia se calculeaza in functie de numarul de persoane ce locuieste in respectivul apartament si se stabileste ca si cota parte indiviza. Suma totala necesara se stabileste de catre Comitetul Executiv al Asociatiei de Locatari. Acesta se va plati in avans in transe lunare, de preferinta de aceeasi marime si se restituie proprietarilor in cazul in care au vandut apartamentul.
Asociatia locatari va calcula si fondul de reparatii
Fondul de reparatii a fost urmatoarea problema pe ordinea de zi. Acesta este stabilit anual de catre fiecare asociatie de locatari in functie de reparatiile spatiilor comune ce urmeaza a fi efectuate. Valoarea acestuia este calculata dupa formula: Suma totala / 100 x Suprafata apartamentului in metri patrati si trebuie platit in transe lunare egale.
O alta problema spinoasa de care ne-am lovit este trecerea la cota de intretinere a copilul in varsta de pana la 6 luni. Cu toate ca am cautat destul de mult un raspuns pertinent, legea nu ne spune exact faptul ca un copil de aceasta varsta trebuie exclus de la plata intretinerii.
Calculul lunar al cotelor de intretinere se face raportat la numarul de persoane, insa depinde de fiecare asociatie de locatari daca copilul in varsta de pana la sase luni este considerat o persoana pentru care trebuie sa platim intretinere.
O alta problema pe care a trebuit sa o rezolvam a fost modificarile facute de catre noii nostri vecini in apartamente. In afara zgomotului si a disconfortului de care avem parte acestea trebuie efectuate cu respectarea legilor in vigoare, iar acestea prevad ca niciun proprietar nu poate face modificari ale apartamentului pana nu primeste acceptul asociatiei de locatari.
Toate modificarile vor fi inscrise in cartea tehnica a imobilului si anuntate asociatiei de locatari prin depunerea unor copii dupa:
- Autorizatie;
- Schitele modificarilor;
- Procesul verbal de receptie al lucrarilor.
Asadar am avertizat toti vecinii noi despre aceste prevederi si i-am atentionat ca amenzile in acest caz nu sunt deloc mici si variaza intre 1000 si 100.000 lei.